Kompagnie Kistemaker

Karlijn Kistemaker (1986) studeerde in 2013 af aan de Regie Opleiding van de Academie voor Theater en Dans. Bij haar afstuderen kreeg ze de Top Naeff prijs.

Karlijns werk is contrasterend, grappig en persoonlijk. Met haar analytische blik, bizarre humor en inlevingsvermogen maakt Karlijn magisch realistisch theater dat de zwaarte verzacht van het leven dat nooit gaat zoals wij dat willen. Ze maakte na haar afstuderen o.a. deel uit van Atelier Oerol/Over het IJ, Fraslab van Theater Frascati en het Wijkmakers traject van het Over het IJ Festival. Naast deze eigenzinnige maakprojecten op locatie werkte Karlijn ook als gastregisseur bij Theater Sonnevanck, Theatergroep Suburbia en Tryater.

lees meer

In 2015 werd Karlijn geselecteerd voor de 3package deal. Van deze beurs voor internationaal toptalent kon Karlijn haar eigen gezelschap Kompagnie Kistemaker oprichten waarmee ze de 12-delige theaterserie Missie Márquez maakte. In 2018 ontving Karlijn de Charlotte Köhler prijs voor haar oeuvre tot dan toe en Missie Márquez in Colombia won in 2019 de BNG Theaterprijs. Vanaf januari 2021 is Karlijn tevens werkzaam als artistiek leider van de jeugd en jongeren afdeling bij Tryater in Friesland.

‘Haar interactieve voorstellingen met het publiek zijn ‘genereus, energiek, uitbundig theatraal en vol laconieke humor. In Kistemakers voorstellingen vervaagt de grens tussen realiteit en theater. Zo groeit het inzicht dat verbeelding en werkelijkheid  onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Precies daarin ligt de inhoudelijke betekenis van Karlijns ogenschijnlijk lichtvoetige werk’ – Juryrapport Charlotte Köhlerprijs 2018

Nu in het theater