Buysse & Joosten

Emma Buysse en Luna Joosten studeerden in 2021 af aan de Toneelacademie in Maastricht, respectievelijk aan de acteurs- en de regieopleiding. Hun samenwerking startte al tijdens de opleiding met de voorstelling Great People (2019). Hun maakstijl werd in deze voorstelling meteen duidelijk. De voorstelling is persoonlijk, onderzoekend en gericht op generatiegenoten. Hun focus op jong publiek is niet alleen inhoudelijk te zien, maar ook in taal: de teksten, waarin hedendaagse referenties zijn verwerkt, zijn up-tempo, speels en humoristisch. Met Great People wonnen Emma en Luna de Best of Fringe Award 2019. De samenwerking bouwden ze verder uit in Crybaby (2021). Voor deze voorstelling werkten ze voor het eerst met een artistiek team en namen meer tijd voor het schrijven. Dit had effect: de tekst werd door NRC benoemd tot één van de vijf beste toneelteksten van 2021.

lees meer

Emma is werkzaam als acteur en speelde in meerdere voorstellingen bij verschillende gezelschappen, waaronder Theater Oostpool en Het Nationale Theater. Sinds de zomer van 2022 is Emma onderdeel van het acteursensemble van Het Nationale Theater. De meest recente voorstelling waar zij in te zien is, is Coriolanus van HNT, in regie van Nina Spijkers.

Luna is werkzaam als regisseur, theatermaker en toneelschrijver. Tijdens haar opleiding liep ze stage bij de Warme Winkel en HNTJong. Ze heeft met meerdere regisseurs samengewerkt, waaronder Casper Vanderputte, Reinout Bongers en Loek de Bakker. Afgelopen februari ging haar meest recente voorstelling bij HNTJong in première Stom, in regie van Casper Vanderputte.

Emma en Luna vinden in elkaar een totaalpakket: samen zijn ze maker, schrijver, regisseur en acteur.

Vanuit de blik van twee vrouwelijke twintigers verhouden ze zich telkens tot de vraag: ‘Hoe ben ik een goed jong mens in de huidige tijd?’. Het doel is om theater te maken voor generatiegenoten wat reflecteert op de tijdsgeest zonder te moraliseren. Juist de twijfel en onzekerheid staat centraal.

In samenwerking met Via Rudolphi Producties, Theater Bellevue en Theater Walhalla hebben Emma en Luna een Nieuwe Makers Regeling ontvangen van het Fonds Podiumkunsten.

Emma & Luna: “We herkennen in elkaar eenzelfde vorm van nuchterheid en zelfspot. In de repetities ervaren we veel plezier om samen personages vorm te geven, het is echt een gelijkwaardig onderzoek. We kunnen elkaar goed bevragen en leggen ons niet neer bij concessies. Luna kan in haar teksten grootse gevoelens op absurde, speelse manier verwerken in alledaagse situaties. Emma’s humor is scherp en grof, ze is niet vang om de grenzen op te zoeken.”

Informatie & contact

Creatieve producent:
Anne Oort – anne@viarudolphi.nl

Marketeer:
Lisette Brouwer – lisette@viarudolphi.nl

Onze rol

Eerdere voorstellingen