Bodil de la Parra

Bodil de la Parra is niet onder één noemer te plaatsen. Opgeleid aan de Amsterdamse Toneelschool en Akademie voor Kleinkunst was ze eerst werkzaam als actrice, maar gaandeweg begon ze haar eigen stukken te schrijven. Ze schreef en speelde o.a. voor Theater het Amsterdamse Bos, het NNT, TGA en Orkater. Voor regisseur Matthijs Rümke schreef ze o.a. Victor en Ik (2000, nominatie Taalunie Toneelschrijfprijs) en Hagedissenhuid (2003). De samenwerking van Rudolphi Producties met Bodil de la Parra begon al in 1995 met de tournee van  Orgeade Overzee dat uitkwam bij Bellevue lunchtheater. Sindsdien werkte ze aan meer dan twintig theaterteksten en schrijft ze ook scenario’s.

lees meer

Voor Orkater schreef ze mee aan Woiski v.s. Woiski (Keuze wijkjury 2018) en De Gliphoeve (Officiële juryselectie Theaterfestival 2021) en ze schreef de monoloog Nola, een leven in een leven (in het kader van De Grote Suriname tentoonstelling 2019).

Opgegroeid in het Amsterdam van de jaren ’70 als dochter van een Surinaamse vader en een Indo Chinese moeder, kiest zij er steeds vaker voor de koloniale migratieachtergrond van haar (voor) ouders te verwerken in haar stukken. Bij Rudolphi Producties deed ze dat in Ouwe Pinda´s (2013, i.s.m. Nadja Hüpscher), Gouwe Pinda’s (2017/2018) en Het Verbrande Huis (2018) dat in 2020 onder dezelfde titel als boek verscheen bij Lebowski publishers. In de voorstelling Dagen van Rijst (dat in december 2021 zal uitkomen) vraagt ze zich af wat de invloed van haar uit China afkomstige voorouders vandaag de dag voor haar betekent.

Als actrice was ze o.a. te zien in de televisieseries KLEM 1 & 2 en Toren C.

De pers over Bodil de la Parra:
“Haar tekst is prettig wispelturig, haar acteren spannend, levendig en soepel” – de Volkskrant

Informatie & contact

Creatieve producenten:
Thomas Royé – thomas@viarudolphi.nl
Marloes Marinussen – marloes@viarudolphi.nl

Marketeers
:
Lisette Brouwer – lisette@viarudolphi.nl
Laura van Wingerden – laura@viarudolphi.nl

Eerdere voorstellingen