Collectief Het Paradijs

Collectief Het Paradijs is een jong mimecollectief dat als klas (Mime lichting 2018) hun krachten wist te bundelen en daarmee een nieuw geluid laat horen in het theaterlandschap. De groep, bestaande uit acht mannen en een vrouw, kende een vliegende start met hun afstudeervoorstelling Paradijsvertraging onder regie van Ko van den Bosch.

Het Paradijs kenmerkt zich door hun uiteenlopende spelerskwaliteiten; iedere acteur is een autonome toevoeging aan de filmisch beeldende voorstellingen met als overkoepelende kracht het lichaam. De hoge fysicaliteit en explosieve speelstijl geeft Het Paradijs een unieke handtekening.

Al in het eerste jaar van de Mime Opleiding van de Academie voor Theater en Dans ontdekte Het Paradijs dat hun individuele kwaliteiten elkaar op de vloer zo aanvulden tot een geheel dat ze toen al besloten om die krachten te onderzoeken als collectief.

Ondanks de vliegende start vinden wij een collectief helemaal niet zo romantisch en vanzelfsprekend: het is een enorme opgave om met 9 individuele artistieke visies,1 visie te vormen, om met 9 makers 1 stuk te maken en 1 dramaturgie te vinden… Maar toch lukt het elke keer en is er steeds opnieuw de wens om een volgend project met elkaar aan te gaan.

We hebben allemaal een enorme fascinatie voor theater, voor het lichaam, voor beelden die op je netvlies achterblijven, voor de impact van een goed theaterstuk en de mogelijkheid om via dit medium iets te weeg te brengen.

In de ogen van Het Paradijs is het theater een ontmoetingsplek. Het is de plek voor de toekomst. De plek waar de virtuele wereld er even niet meer toe doet, de plek waar de werkelijke wereld en de verbeelde wereld samenkomen, het oude en het nieuwe, de toekomst en het verleden. Het is in hun ogen dan ook precies de plek die we steeds meer nodig hebben. Het ideale theater zal zich moeten uitbreiden naar een plek waar men naar toe komt om contact te maken, zich te amuseren, spelletjes te spelen, te dansen, zich te verhouden tot kunst, te discussiëren en misschien, heel misschien, om als een rijker mens het theater te verlaten.

Het Paradijs wil graag een bijdrage leveren aan die plek voor de toekomst.