Het Volksoperahuis
Het Volksoperahuis werd opgericht in 1989, toen nog onder de naam Holle Hond, door componist/muzikant Jef Hofmeister en acteur/regisseur/zanger Kees Scholten. Samen brachten zij sindsdien zo’n 25 ‘volksopera’s’ over het voetlicht: muzikale vertellingen over het leven, de dood en de liefde. Het lied, de muziek en het verhaal zorgen hierin met eenvoudige middelen voor rijk theater. Door de jaren heen speelden Het Volksoperahuis voorstellingen als De Dood en de Zee, De Zesdaagse van St. Jezus aan ’t Kruis, De Tweede Stem, De Zeeuwse Nachten Trilogie, De Martelaar, Een Missverkiezing, Tambú, a Freedom Song en I.N.D.O.
lees meerHet Volksoperahuis heeft binnen het zelfgecreëerde genre van de volksopera veel ontwikkelingen doorgemaakt. Steeds werden Jef Hofmeister en Kees Scholten hierbij geïnspireerd en ondersteund door verschillende andere muzikanten en theatermakers. Zo werkten zij lange tijd met Arie de Mol (De Dood en de Zee, De Hoer en De Moordenaar en De Zesdaagse) en Rogier Schippers (Zeeuwse Nachten Trilogie en de religietrilogie De Martelaar/Een Missverkiezing/The Late Night show), maar ook met muzikanten als David van Aalderen, David Hollestelle, Fay Lovski en Izaline Calister en partners als Courage, Zep, Teatro Luna Blou (Curaçao) en voor de komende voorstelling Hete Peper met het Papermoon Puppet Theatre uit Indonesië. Hiernaast waren er intensieve samenwerkingen met (semi)amateurgroepen als het Weespertrekvaart Mannenkoor, Amsterdam Brass, de Jordanettes en Untold Empowerment.
In december 2014 vierde Het Volksoperahuis haar 25-jarig jubileum. De groep werkt momenteel aan een cyclus van voorstellingen over hoe ons koloniale verleden ons heden nog steeds beïnvloedt. Hiervoor maakten zij eerder Geen Liefde Zonder Vrijheid, waarbij Jörgen Raymann, Izaline Calister en het Dudok Kwartet meespeelden. Hierna volgde de succesvolle theatertour van Tambú, a Freedom Song samen met Teatro Luna Blou uit Curaçao. Deze voorstellingen werd gemaakt in het kader van 150 jaar afschaffing slavernij.