Gebaseerd op de waargebeurde verhalen van Josua Ossendrijver, Ruben Koster en Nabil Nabo.
Hoe ouder je wordt, hoe meer je je realiseert dat alles stopt. Dat bij het sterven van elke persoon, cruciale informatie verloren gaat. Hoe ver mag je gaan? Hoever mag je gaan om elke druppel informatie uit iemand te persen? Wat is heiliger ‘de waarheid’ of de mens die daar omheen zit? Als een schil.
Wat gebeurt er als je er op latere leeftijd achter komt dat je een andere identiteit hebt dan je altijd dacht? Dat je ouders je ouders niet zijn. En je de geschiedenis van je familie niet kent. Wat gebeurt er als jouw perspectief op goed en fout niet overeenkomt met het perspectief van anderen? Wat doet oorlog met mensen? En hoe kan het dat, ondanks dat we nu in vrede leven, veel mensen geen echte vrede lijken te hebben met het bestaan, met de geschiedenis en dat wat zij met zich mee dragen?
In Vrede is een voorstelling over de verwoestende én verbindende kracht van verhalen; verwoestend wanneer verhalen verdraaid of vanuit één overheersend perspectief worden verteld, en verbindend als grote verhalen worden doorverteld en alle vertellers aan het woord kunnen komen.
“Op de een of andere manier leek de geschiedenis altijd in beton gegoten. Alsof het verleden onveranderlijk vast staat. Wat gebeurd is, is gebeurd, weet je wel. Maar pas sinds kort begrijp ik dat het verleden even veranderlijk is als de toekomst. Het is alsof mensen op een oude foto los zijn geweekt van hun achtergrond en weer door de ruimte zijn gaan zwerven. Alsof de orde der dingen uit zichzelf naar een andere volgorde is gaan zoeken.” Uit ‘In Vrede’.
BERG&BOS organiseert samen met Impact Makers nagesprekken onder leiding van Jennifer Muntslag; Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies? In hoeverre is het evident alleen deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van 74 jaar geleden? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inclusief is bij het herdenkingsritueel, zonder tekort te doen aan de verschrikkingen die ons land zo gevormd hebben?
Deze nagesprekken vinden plaats op:
14 maart – Toneelschuur, Haarlem
6 april – Theater De Verbeelding, Purmerend
20 april – Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
2 mei – Theater Bellevue, Amsterdam
10 mei – Theater Rotterdam