Marie-Anne Rudolphi neemt afscheid

PERSBERICHT

Marie-Anne Rudolphi neemt afscheid van Theaterzaken Via Rudolphi als directeur

Aan het eind van dit theaterseizoen neemt Marie-Anne Rudolphi afscheid als directeur van impresariaat en productiehuis Via Rudolphi. Zij draagt het stokje over aan de nieuwe generatie. “We hebben altijd voor de inhoud gekozen, vol vertrouwen draag ik dit over aan mijn opvolgers.”

 In 1987 startte Marie-Anne Rudolphi samen met Inke Berbee het Theaterbureau Berbee & Rudolphi. Na 10 succesvolle jaren splitste het bureau zich op en ging Rudolphi verder onder de naam Theaterzaken Via Rudolphi. Het bureau specialiseerde zich als impresariaat en producent van vlakkevloervoorstellingen en verzorgde daarnaast de zakelijke backoffice van vele beginnende en gevorderde theatergroepen waaronder Carver en Suver Nuver. Al snel groeide het bureau uit tot een levendige plek die midden in de culturele keten staat en waar veel theatermakers zich graag aan verbinden. In 2003 werd daar een eigen productiehuis voor autonome makers aan toegevoegd, dat sinds 2013 structureel wordt gesubsidieerd. Het talentontwikkelingsprogramma Het Debuut heeft in haar jaren veel talentvolle nieuwe makers onder de aandacht van programmeurs en publiek gebracht. Als kroon op het werk ontving Via Rudolphi in 2013 de Prosceniumprijs.

Na het plotseling overlijden van compagnon Maarten van der Cammen in 2018 kreeg het bureau een zware slag. Inmiddels staat Via Rudolphi weer stevig op de benen en met het aanbreken van het nieuwe kunstenplan is dit hét moment om meer naar de achtergrond te treden en de nieuwe generatie aan het roer te laten. Marloes Marinussen en Thomas Royé nemen de artistieke en zakelijke leiding over het theaterbureau en productiehuis op zich. Marie-Anne Rudolphi zal betrokken blijven in de rol van artistiek coach en adviseur.