De Correspondent | Rob Wijnberg

Rob Wijnberg (1982) is filosoof en oprichter van De Correspondent. Hij schreef zes boeken, waaronder Nietzsche en Kant lezen de krant (2009) en En mijn tafelheer is Plato (2010). Zijn laatste boek, De Nieuwsfabriek (2013), is geschreven als manifest van De Correspondent, met ideeën over de toekomst van de journalistiek.

De Correspondent is een online krant gebaseerd op tien principes. Deze principes verwoorden waar we voor staan en waar we naar streven, op journalistiek en maatschappelijk vlak. Je kunt deze principes lezen in het manifest van de Correspondent. De Correspondent bestaat dankzij een crowdfundingactie in de lente van 2013. 18.333 pioniers namen tijdens deze actie een lidmaatschap op een medium dat nog niet bestond, maar waarvan ze vonden dat het er moest komen.

Namens De Correspondent Live maakte Rob Wijnberg de voorstelling Even los van de inhoud (2020), waarin hij laat zien hoe we allemaal onze eigen feiten kregen. Het gevolg: een samenleving zonder gemeenschapszin, waarin we politiek, media en elkaar steeds minder vertrouwen.