Achter de schermen bij Via Rudolphi

Hoi! Mijn naam is Tess. Ik ben zeventien jaar oud en ik zit op een middelbare school hier in Amsterdam. Dit jaar moet ik voor school een snuffelstage doen om te kijken hoe het er nu aan toegaat in de echte wereld, ook wel bekend als werkend Nederland. Ik mocht voor deze stage een paar dagen meelopen met Theaterzaken Via Rudolphi. Erg leerzaam en superleuk! In dit artikel laat ik zien hoe het kantoor er uit ziet en de dagelijkse bezigheden van de mensen die hier werken.

[responsive imageid=’11027′ size1=’0′ size2=’600′ size3=’1000′]

Via Rudolphi heeft een fijn kantoor op de bovenste verdieping van een mooi oud schoolgebouw. Het kantoor is groot dus er is veel ruimte om te werken. Bovendien is het ook nog eens gezellig ingericht met veel posters en kamerplanten. Soms neemt iemand zijn hond mee naar werk, die meestal een beetje rondscharrelt of achter een bureau ligt te slapen.  Er is ook een keukentje waar je op elk moment thee en fruit kan pakken. De vergaderkamer is tegelijkertijd ook een plek waar we elke middag een uitgebreide lunch eten die zo biologisch mogelijk is. Op de begane grond is er een repetitieruimte en op zolder staat het archief. In het kantoor is het lekker warm, maar de zolder heeft geen verwarming dus het is daar best koud!

[responsive imageid=’11023′ size1=’0′ size2=’600′ size3=’1000′]

Via Rudolphi geeft steun aan theatermakers bij allerlei dingen die nodig zijn voor een goede theaterproductie, maar waar de meeste mensen niet snel aan denken of geen tijd voor hebben. Er wordt hier dan ook aan verschillende dingen gewerkt: van het bedenken van manieren om kaartverkoop te stimuleren en helpen met het aanvragen van subsidie tot het regelen van contracten en het meedenken over het ontwerp van de posters die overal in de stad hangen. Kortom: er is hier veel te doen! Ik wist niet dat er zoveel nodig was voor theater, maar dat betekent ook dat het niet snel saai wordt omdat het werk zo gevarieerd is.

Als stagiaire mocht ik onder andere meehelpen met het zoeken naar boekenclubs die misschien interesse zouden hebben in de productie van De Perzik Van Onsterfelijkheid en ik mocht een kijkje nemen in het computersysteem dat speciaal voor Via Rudolphi gebouwd is. Het systeem bestaat uit georganiseerde mappen waarin bijvoorbeeld de verkoopcijfers staan. Ook staan er knipsels uit kranten in die gaan over de producties waar ze mee bezig zijn. Deze knipsels kunnen helpen met de publiciteit van de producties. Daarnaast mocht ik ook meehelpen met het inpakken van post (dit zijn vaak posters en flyers die naar de theaters moeten) en het inkopen van de lunch, want dat moet natuurlijk ook gebeuren. Er is nog meer gebeurd maar als ik dat allemaal zou opschrijven wordt dit artikel te lang, dus ik laat het hierbij.

[responsive imageid=’11024′ size1=’0′ size2=’600′ size3=’1000′]

Via Rudolphi is een klein, maar hardwerkend bedrijf. Iedereen die hier werkt heeft veel motivatie om de theaterproducties die zij helpen maken zo goed mogelijk te regelen en dat is leuk om te zien. Tegelijkertijd vond ik de sfeer ontspannen en informeel, wat prettig werken is. Bovendien wist ik ook niet dat er zo veel verschillende functies zijn in de cultuurindustrie. Zeker binnen een cultureel ondernemerschap zoals Via Rudolphi zijn er genoeg manieren om een handje te helpen met het maken van zoiets leuks als theater. Ik vond dit een hele interessante en leerzame introductie aan het werken binnen een bedrijf. Ik wilde al later iets in de cultuurindustrie doen, maar nu weet ik het zeker!

[responsive imageid=’11021′ size1=’0′ size2=’600′ size3=’1000′]