Hete Peper

Het Volksoperahuis

Het Volksoperahuis

In haar tocht langs de Nederlandse ex-koloniën, is Het Volksoperahuis aangekomen bij een nieuwe stop: Indonesië. Samen met het Papermoon Puppet Theatre uit Yogyakarta gaat het gezelschap in de nieuwe voorstelling Hete Peper de tijd van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog te lijf; een periode die dit jaar precies 70 jaar geleden begon. Hete Peper is een muziektheatervoorstelling over Indo’s, Nederlanders en Indonesiërs, gemaakt door theatermakers uit beide landen, elk met hun eigen geschiedenis én onze gezamenlijke historie. Begeleid door veel muziek, van krontjong tot rock, en met vindingrijk poppenspel, ontvouwt zich het verhaal van Hete Peper: de geschiedenis van twee geliefden die door de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd een fatale wending kreeg.

Het verhaal
In Hete Peper reist de Nederlander Eric Coen voor het eerst in zijn leven naar Java. Hij bezoekt de resten van een suikerfabriek die decennialang werd gerund door zijn familie. Zijn vader is na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland vertrokken en heeft altijd gezwegen over zijn laatste jaren aldaar. Bij de restanten van de fabriek ontmoet Eric een stokoude Javaanse man die zijn vader gekend heeft. Maar ook hij hult zich in zwijgen. Door tussenkomst van de kleindochter van de oude Javaan, komen er echter toch fragmenten los van een heftige liefdesgeschiedenis. Langzaamaan tekent zich een verhaal af met een dramatische ontknoping.

Inspiratie
Het Volksoperahuis en Papermoon lieten zich voor Hete Peper inspireren door veel elementen. Enerzijds was het liefdesverhaal van Saidja en Adinda uit de Max Havelaar een uitgangspunt, maar ook wilden zij de strijd van de Indonesiërs voor een eigen republiek verder onderzoeken. En wat was de rol van mensen met gemengd Indonesisch-Nederlands bloed, de Indo’s, daarin? Tevens diende het dagboek van Poncke Princen als inspiratie. Hierin schrijft hij onder andere over zijn Indonesische vrouw Oddah.
Het Volksoperahuis maakte afgelopen zomer al de voorstelling Once upon a time in the East op De Parade; een begin van het aanstippen van deze problematiek. Bij Hete Peper komt echter via Papermoon de stem van de Indonesiër zélf erbij: hoe kijkt hij terug op deze gebeurtenissen? Net als bij Once upon a time in the East, zal ook de Nederlandse Indo Rop Severien meewerken aan Hete Peper. Hij creëerde voor de voorstelling een eigentijdse vorm van wajang poppenspel.

Ontstaan samenwerking met Papermoon Puppet Theatre
Vorig jaar reisde Het Volksoperahuis naar Java om zich in de cultuur te verdiepen en partners te zoeken voor dit project. Aanvankelijk vonden zij weerstand tegen het onderwerp: “Waarom oude wonden openrijten? Wij richten ons hier op de toekomst.” Jef Hofmeister zegt hier over:  “…wij reden door de regenachtige straten van Jakarta waar het verleden ons vanaf iedere straathoek aanstaarde. Van te huren Hollandse omafietsen voor café Batavia, het Merdeka-vrijheidsplein en mensen die tot duizend kunnen tellen in het Nederlands. Het verleden leeft dus  niet alleen vanuit een Nederlands-Indisch perspectief. Als wij gezamenlijk met Indonesische kunstenaars een verhaal willen vertellen over ons gedeelde verleden dan zal dat juist ook vanuit Indonesisch oogpunt moeten.” In Yogyakarta kwam Het Volksoperahuis in contact met het Papermoon Puppet Theatre. Deze jonge generatie Indonesische kunstenaars greep deze gelegenheid aan om zich opnieuw tot hun eigen geschiedenis te verhouden.

IndoTV maakte een verslag van 12 maart: de avond waarop in Theater Ins Blau in Leiden de laatste try-out werd gespeeld, Els Bogaerts een inleiding hield en er Indonesische hapjes werden geserveerd. Klik hier voor het verslag.

Tijdens de tour wordt er bij verschillende theaters een randprogramma georganiseerd. Houd de website van het Volksoperahuis in de gaten voor wat er waar en wanneer plaatsvindt.

 

Artikel Hete Peper in Moesson (maart 2015)
Moesson, Sjors Bos

Deze voorstelling is dit theaterseizoen niet meer te zien.

Credits

DOOR
Regie en tekst: Kees Scholten i.s.m. Maria Tri Sulistyani
Muziek en tekst: Jef Hofmeister
Poppenspel: Beni Sanjaya
Dans en spel: Sekar Rahina
Wajang poppenspel: Rop Severien
Muzikanten: Jef Hofmeister en Mo-ong Sandi
Spel: Kees Scholten
Techniek: Robbert de Jongh
Decor: Robert van der Hoop en Bas Peeters
Licht: Gé Wegman
Productie : Djoere de Jong/ProductieCollectief
Fotografie: Indra Wicaksono
Illustratie en grafisch ontwerp: Bart Sparnaaij
Organisatie en publiciteit: Theaterzaken Via Rudolphi
Met dank aan alle productiemedewerkers van Papermoon Puppet Theatre en Nina van Hartskamp

Pers & techniek

Persbericht Hete Peper Download bestand

Technische Lijst Hete Peper Download bestand

Lichtplan Hete Peper Download bestand

Artikel Moesson (maart '15) Download bestand

Publiciteitsbeeld: Indra Wicaksono

Scenefoto's: Jochem Jurgens (bij gebruik beelden naamsvermelding verplicht)

Onze rol