Opium voor het Volk

Opium voor het Volk is de vlag waaronder de stukken van toneelschrijver Willem de Vlam worden uitgevoerd. De voorstellingen vormen een humoristische kroniek van deze tijd, bezien door de ogen van dertigers en veertigers.
Opium voor het Volk benoemt op theatrale wijze de verborgen kwalen van onze generatie.

Door de jaren heen heeft Willem de Vlam diverse genres uitgediept: van absurd en surreëel met Drie (2005) en De Zoon (2011) tot uiterst realistisch met De Muurspecht (2013) en nu De Vriend N.V. (2015). Zijn levensechte personages en geestige oneliners blijven echter terugkomen; die vormen de aantrekkelijke verpakking van een doordachte boodschap.

Opium voor het Volk werd in 2005 opgericht door Tom Helmer (1977) en Willem de Vlam (1976).
Twee theaterwetenschappers met de mond vol over hoe het anders moest en over het toneel dat er in Nederland ook zou moeten zijn: toneel over de mensen die in de zaal zitten. Toneel dat verhalen vertelt die zich afspelen in hun omgeving met personages waarin ze zichzelf en hun vrienden herkennen.

In een paar jaar tijd hebben Tom en Willem Opium voor het Volk op laten groeien van een clubje dat in achterafzaaltjes toneel speelde voor vrienden en bekenden, in een groep die tournees van respectabele lengte in de middelgrote zalen van heel Nederland weet te realiseren. Dit onder meer dankzij de keuze voor uitstekende acteurs en interessante regisseurs.

Sinds 2012 zet Willem Opium voor het Volk alleen voort, bijgestaan door Theaterzaken Via Rudolphi.
Tom is aan een nieuwe loopbaan begonnen. Het gesprek over theater, dat zij twaalf jaar geleden begonnen zijn, wordt onverminderd voortgezet. Opium voor het Volk blijft zoeken naar de mooiste verhalen en de beste acteurs, vormgevers en regisseurs

 

MEER INFO:
Zakelijke leiding: Maarten van der Cammen / maarten@viarudolphi.nl, 020-6277555
Artistieke leiding: Willem de Vlam / willem@opiumvoorhetvolk.com, 06-29051574

Lees meer